Combined essentials and dermoscopy workshop

Back to back workshops

Over  3 days delegates have the opportunity to complete the essentials program, the dermoscopy program or both back to back. Register here

Sponsored by:

 

 

 

Program details:

3 day program

ESSENTIALS WORKSHOP PROGRAM

 

Session 1

120 mins

Day 1

8:00 – 10:00

The golden rules of managing skin cancer  -  avoiding the traps

 

Morning tea

 

Session 2

90 mins

Day 1

10:30 – 12:00

SKILLS SESSION Shave, punch and incisional biopsy techniques (with pigs trotters)

Equipment for skin surgery

 

Lunch

 

Session 3

120 mins

Day 1

13:30 – 15:30

SKILLS SESSION Direct closure of skin defects (with pigs trotters)

Role of imiquimod, 5-FU, ingenol mebutate, diclofenac and PDT

SKILLS SESSION Suture techniques (with pigs trotters)

 

Afternoon tea

 

Session 4

90 mins

Day 1

16:00 – 17:30

Cysts and lipomata

SKILLS SESSION An introduction to flaps (with pigs trotters)

Curettage of skin lesions

 

 

Session 5

120 mins

Day 2

8:00 – 10:00

Melanoma management

 

Morning tea

COMMON SESSION TO BOTH PROGRAMS

 

Session 6

90 mins

Day 2

10:30 – 12:00

Working with your pathologist

Introduction to dermoscopy of melanoma

-          The Gachon approach

 

Lunch

DERMOSCOPY WORKSHOP PROGRAM

 

Session 7

90 mins

Day 2

13:30 – 15:00

Benign lesion dermoscopy; junctional naevi, compound naevi, intradermal naevi, blue naevi, dysplastic naevi, seborrhoeic keratoses, dermatofibroma, warts, angiomata, sebaceous hyperplasia Types of dermoscopes

 

Afternoon tea

 

Session 8

90 mins

Day 2

15:30 – 17:00

Malignant lesion dermoscopy; BCCs, SCCs, Bowens disease, Keratoacanthoma

 

 

Session 9

90 mins

Day 3

8:00 – 10:30

Melanoma dermoscopy; superficial spreading melanoma, lentigo maligna, nodular melanoma

 

Morning Tea

Includes a minutes silence for our fallen soldiers

 

Session 10

120 mins

Day 3

11:00 – 13:00

Vascular patterns in dermoscopy, acral dermoscopy of nails and fingerprint skin

Dermoscopy imaging and follow up

 

Lunch from 13:00

 
 

Points and further details

The ESSENTIALS course covers the core post graduate skin cancer medicine education for doctors working in general practice. The course focuses on key skills, diagnostic essentials and safe practice.

Procedures covered in this workshop include: curettage, cryotherapy, cautery, punch biopsy, shave biopsy, elliptical excision and incisional biopsy. Surgical procedures are reinforced with the opportunity to practice techniques on pigs trotters.

The DERMOSCOPY course focuses on  the dermoscopic skills required to diagnose both malignant and benign skin lesions. 9 hours of dermoscopy training also covers the corresponding histologic features that match dermoscopy findings.

Points for essentials course.
RACGP Total 40 category 1 points. - Activity number 765879

ACRRM 22 PRPD points + 1 core point + 22 PRPD surgery MOPS points - Code E1301ACCO - 1 day surgery procedural grant applies

both RACGP and ACRRM points are available also for the Dermoscopy course and indeed all ACCO events.

When available, Dr. Alex Nirenberg will contribute a lecture to this program.

The five day flap / graft workshop is recommended for those wishing to progress beyond this 2 day program.